Introductie

In de aanloop naar carnaval 2016 besloten we de Jolige Druif uit te nodigen om persoonlijk een kijkje te komen nemen naar het experiment. Een uitnodiging om zelf te komen bekijken in hoeverre de door hen veronderstelde milieu- en diervriendelijke, volledig biologisch afbreekbare ballonnen een jaar na dato daadwerkelijk waren vergaan onder diverse omstandigheden. De carnavalsvereniging sloeg de uitnodiging af met de mededeling: “De door ons gebruikte ballonnen (inclusief de lintjes) zijn volledig afbreekbaar. Daar zou menigeen een voorbeeld aan kunnen nemen!

Deze reactie leek te impliceren dat deze keer gebruik zou worden gemaakt van een ander type ballonnen dan het jaar ervoor. Zodoende hebben we ook deze ballonnen aan het experiment onderworpen. Hieronder kun je het verloop van het afbraakproces volgen. De biologische linten waren overigens inderdaad zeer snel vergaan (in water zonder bemoeienis na een paar minuten, op het droge met de nodige regenval na ca. een week). Of we aan het gebruik van deze ballonnen verder inderdaad een voorbeeld kunnen nemen, zal zich uitwijzen.

N.B. het sisaltouw is door ons aan de ballonnen op het droge bevestigd om te voorkomen dat ze wegwaaien. Dit zat er oorspronkelijk dus niet aan vast.